Fokken mag geen gokken zijn en daarom willen wij veel weten van onze eigen honden en van de reuen die wij gebruiken. Naast het bestuderen van de stamboom, het praten met kenners uit de Drenten wereld worden onze honden ook veterinair onderzocht. Zo wordt vanaf het 2e jaar aangevangen met het PRA (=oog) onderzoek. Na 5 onderzoeken zijn wij dan zeker dat ook onze honden vrij zijn van PRA. Ook laten wij de heupen en ellebogen van de honden onderzoeken op eventuele afwijkingen.

Door deze grondige aanpak willen wij problemen met onze honden en hun nakomelingen voorkomen. Echte garanties zijn er nooit, maar wij voelen ons verplicht het uiterste te doen.

 

Hoe komt een dekking tot stand :

Als je een besluit neemt dat je een teef wilt laten dekken is het voor ons van belang dat de teef niet te oud is omdat het veel van haar vergt een nest groot te brengen. Ook vinden wij dat een teef geen machine is en dus na 3 nestjes is het genoeg geweest.

Je kiest een reu. Zoals reeds beschreven kijken wij naar de genetische achtergrond van de reu, de gezondheidskenmerken en het type van de reu moet ons ook aanstaan. Beide ouderdieren beschikken over positieve en minder positieve/optimale eigenschappen. Door een goede selectie werken wij dus aan nakomelingen die beter scoren dan de beide ouders.

Na de definitieve keuze voor een reu maken wij afspraken met de eigenaar van de reu over de dek condities. Hierbij moet gedacht worden aan dekgeld, plaats van de dekking en veterinaire afspraken. De eigenaar van de reu moet het geslachtsdeel van de reu voorafgaande aan de dekking grondig spoelen. Wij behandelen de teef zelf ook. Dit alles ter voorkomen van dekinfecties en overdracht van andere ziekten.

Als vastgesteld wordt dat de teef loops is starten wij met een kuur ter voorkoming van dekinfecties. Ongeveer 8-10 dagen na het begin van de loopsheid nemen wij bij de teef bloed af om de hoogte van het progesteron te bepalen. Bij een optimale bloedspiegel kun je de teef laten dekken.

Dan gaan met de teef naar de reu en de dekking vindt plaats. Zelf vinden wij het van het grootste belang dat er een goede koppeling plaatsvindt. Ook kiezen wij er voor de teef 2x te laten dekken door de reu. Dit doen wij ook omdat het vrijkomen van eicellen niet op één moment plaatsvindt maar gedurende een periode.

De teef is gemiddeld 62 dagen drachtig. Na ongeveer 4-5 weken is het meestal goed zichtbaar dat de teef drachtig is en is scannen veelal overbodig. Alleen bij twijfel scannen wij.

 

De geboorte van de pups :

Tegen het einde van de dracht bouwen wij bij ons in de woonkeuken de werpkist op. Vanaf dat moment zorgen wij ervoor dat de teef zich rustig kan terugtrekken in haar werpkist zodat zij zich kan voorbreiden op het werpen.

Na het werpen van de pups blijven zij in hun werpkist bij ons in de woonkeuken. Zoals de titel van het artikel aan aangeeft is het voor ons een weloverwogen beslissing te fokken met onze Drenten. Dit betekent ook dat het opvoeden van pups direct vanaf de geboorte een belangrijke taak is voor ons. Een verblijf tussen de mensen is dan ook een must voor ons. Door deze keuze maken de jonge pups al snel kennis met alle geluiden uit het dagelijkse leven, zoals slaande deuren, radio en TV, de stofzuiger,….etc. Ook gaan de pups als ze iets ouder zijn samen met onze andere honden naar buiten. Door alle ervaringen zijn de pups goed gesocialiseerd voor dat ze naar hun nieuwe baasjes gaan.

Als na ongeveer 8 weken de rust wederkeert bij ons thuis, kijken wij altijd terug op een drukke maar zeer mooie tijd die ons als hobby fokker veel voldoening geeft.

Wij hebben dan weer weloverwogen bijgedragen aan het in stand houden van het ons zo geliefde ras.

© 2021 Drentsche Patrijshonden kennel "van de Krikheide"
Joomla Templates by Joomzilla.com
Back to Top